Leírás
A glükóz – köznapi nevén szőlőcukor, dextróz – (C6H12O6, rövidítése: Glc) egy monoszacharid, ezen belül 6 szénatomot és aldehidcsoportot tartalmazó aldohexóz.
Fontossága a biológiai folyamatokban alapvető: a sejtek energia- és metabolitforrásként hasznosítják.
(Bioszintézise szén-dioxidból és vízből kiindulva fotonenergia felhasználásával történik a zöld növényekben a fotoszintézis során.)
Élő szervezetben a glükóznak csak a D enantiomerje fordul elő, melyet dextróznak neveznek. Az L-glükóz biológiailag inaktív, a sejtek nem tudják hasznosítani.
Két alkalmazása nagyon ismert, az egyik a leggyakrabban cukorbetegeknél előforduló nagyon alacsony vércukorszint, a hipoglikémia kezelése, míg a másik a sportolók által előszeretett sporttevékenységet támogató, állóképességet fokozó, fáradtságot kitolni képes táplálékkiegészítő fogyasztása.
Megnevezés | Glikémiás index (GI) |
---|---|
Gyümölcscukor (fruktóz) | 23 |
Méz | 62 |
Kristálycukor (szacharóz) | 68 |
Szőlőcukor (glükóz) | 100 |
Értékelések
Még nincsenek értékelések.