Gyümölcscukor (1kg)

1.600 Ft az ár az ÁFÁt is tartalmazza

fruktóz (fructose) vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában.

Leírás

fruktóz (fructose) vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában.

Nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében, a mézben, egyik komponense a szacharóznak is.

Biológiailag a glükózhoz hasonlóan fontos szénhidrát.

A gyümölcscukor egészségügyi hatásai

Agyümölcscukor igen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik. Nagy része a vékonybélen keresztül szívódik fel, így jellemzően nem okoz emésztési gondokat, puffadást és hasmenést sem. Ugyanakkor kiváló energiaforrás, így nemcsak a mindennapokra, de sportoláshoz és aktív fizikai tevékenységhez is ajánlott a fogyasztása. nem véletlen, hogy egyre több energiaitalt és sportitalt ízesítenek fruktózzal.

A fruktóz a vékonybélen való felszívódása azt eredményezi, hogy egyáltalán nem vesz részt a zsíranyagcserében, ezért jórészt a vizelettel változatlan formában távozik. ráadásul felszívódása gyors és egyszerű.

A fruktóz és a glükóz eltérően metabolizálódik a szervezetben, így az anyagcserére is más hatással vannak. Éppen ezért is lehet a gyümölcscukrot a cukorbetegeknek fogyasztani. A fruktóznak ugyanis alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy hosszasan szívódik fel, éppen ezért nem emelik meg gyorsan és hirtelen a vércukorszintet, általa kevesebb glükóz kerül a véráramba, így kisebb inzulinválasz szükséges az emésztéséhez. Ráadásul hosszan tartó telített érzetet biztosít és csökkenti az étel utáni vágyat. Ezen túlmenően csökkenti az édességfüggőséget és egyes ételek és italok kalóriatartalmát is.

A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Ennek gyógyászati szempontból nagy jelentősége van. A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energia bevitel.

A fruktózt az imzulintól függetlenül használja fel a szervezet: a fruktóz szelektíven a máj glikogén raktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktóz bevitel hatására fokozódik a zsír deponálás a szervezetben. Fogyasztása edzések előtt, vagy tartós megterhelés esetén javasolható.

 

További információk

Tömeg 1,25 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gyümölcscukor (1kg)” értékelése elsőként