Kálium Szorbát (1 kg)

4.990 Ft az ár az ÁFÁt is tartalmazza

Kálium Szorbát 1 kg kiszerelésben

Gátló hatású élesztők és penészgombák ellen. A kálium-szorbát általánosan használt a penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására.

Méheknél költésmeszesedés ellen használható.

Adagolása: Cukorszirupba méhcsaládonként 20 gramm.

A kálium-szorbát (E 202) tartósítószer az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint engedélyezett élelmiszer-adalékanyag. Alkalmazható például tejtermékekben, különböző zöldség-gyümölcs alapú termékekben, dzsemekben, édességekben stb.

Leírás

Egyéb elnevezések
Szorbát

Leírás
A kálium-szorbát a szorbinsav (E 200) káliumsója. A természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Hatékonysága savas közegben (ph<6,5) a legnagyobb. Felhasználása a szorbinsavéhoz hasonló, de sokkal jobban oldódik. Vízben és zsírban is oldódik. A tartósítóhatáshoz szükséges mennyiségben nem befolyásolja az élelmiszer ízét.

Előállítás
A kálium-szorbátot többlépcsős kémiai reakcióval szorbinsavból szintetizálják.

Használat
A kálium-szorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a szorbinsavra (E 200).

Az anyagot emellett a szárított nyers kolbász és sonka felületi kezelésére is használják (max. 1.500 mg/kg).

A borkészítésben is használják, hogy a biológiai savbontók működését gátolják, illetve a maradék cukor utóerjedését megakadályozzák. A borra vonatkozó, különleges előírások miatt azonban a borospalackokon nem kell jelölni. Maximális adagolási szint bor esetében 200 mg/kg.

A kálium-szorbát az aroma- és enzimkészítmények fontos tartósítószere. Kozmetikumoknál és a rágódohánynál is engedélyezett.

Biztonság
A kálium-szorbát veszélytelennek számít.
Az anyagot az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.

Allergiaszerű reakciókat (kiütéseket) csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. Ritkán a szorbinsavra és a szorbátokra intoleranciás tünetek mutatkoznak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
25 mg/kg a szorbinsav és az összes szorbát együttes mennyiségére

Lásd még
E 200 – Szorbinsav
E 203 – Kálcium-szorbát

További információk

Tömeg 1,1 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kálium Szorbát (1 kg)” értékelése elsőként