7700 Mohács Vörösmarty u. 6.
+36 20 461 6789
schnell.zsolt1@gmail.com

Citromsav

Étkezési citromsav felhasználási módjai

Ételekben szénsavas italokban, az édességekben, a dzsemekben és a zselékben is. Sokszor alkalmazzák a páclében egy savanykás íz elérése érdekében, mint a sav roncsolja a fehérjéket, így puhítva magát a húst. A citromsav csökkenti a pH-t is, ami lehetővé teszi a konzerves termékekben való hasznát is. Képes megelőzni az enzimatikus oxidációt, mivel megköti a nyomelemeket. Ezáltal őrzi meg természetes színét a gomba, a bab és a kukorica. A citromsav étrendkiegészítő is, általában kalcium-citrát formájában fogyasztjuk.

A mosószerekben
A citromsav növeli a folyékony mosószerek hatékonyságát és tisztítási előnyei közé tartozik az is, hogy képes lebontani a zsírt és az olajat. Sokszor alkalmazzák a citromsavat mind a folyékony, mind a por állagú mosószerekben. Nem gyakorol negatív hatást a környezetre. Felhasználják mosószappanoknál és samponoknál is. A hajápolási termékekben az a feladata, hogy kiegyensúlyozza a haj pH-ját és eltávolítsa a kémiai lerakódásokat.
Gyógyszerekben
A fanyar, citrusos ízű gyógyszerekben biztosan ott van a citromsav. Stabilizálószerként, savlekötőként használják, de megtalálható a fogkrémekben és a pezsgőtablettákban is.
 
Fertőtlenítőként
A hemodialízis rendszerek ki vannak téve a vér vírusainak és kórokozóinak. A dializált betegek már fertőzött vér útján terjedő vírusokat is megkaphatnak. Nagyon fontos tehát, hogy ezeket a gépeket megfelelően fertőtlenítsék. Ezt sterilizálással végzik, amihez hevített citromsavat használnak fel.
 
Megvásárolható személyesen Mohácson a Szappan Kuckóban
vagy webáruházunkban:

+1 Bónusz

Hozzávalók:

  • 20 db bodzavirág
  • 8 db citrom
  • 4 kg cukor
  • 10 dkg citromsav
  • kevés nátrium-benzoát
  • 6 liter víz

Bodzaszörp recept

ELKÉSZÍTÉS

A bodzavirágot beáztatjuk a vízbe, belekarikázzuk vékonyra vágva a citromot, és 3 napig hagyjuk állni. Közben néhányszor megkeverjük, a citromot kézzel jól kinyomkodjuk.

A 3 nap letelte után leszűrjük, jól kinyomkodjuk, majd beletesszük a citromsavat és a nátrium-benzoátot.

Addig hagyjuk állni sűrűn kevergetve, amíg a benne lévők összetevők teljesen feloldódnak.

Üvegekbe töltjük, a tetejére késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk, lezárjuk az üveget.

Azonnal fogyasztható, de akár a következő szezonig is eláll.

Vélemény, hozzászólás?